UniCare Nursing  |Palliatieve en Terminale zorg
 

Liefdevolle zorg in de laatste momenten van het leven

About - Elise Damino 

Samen zoeken we naar een leven wat kwaliteit biedt op de laatste momenten.

Mijn naam is Elise, en ik ben verpleegkundige, gespecialiseerd in de oncologie, palliatieve en terminale zorg. Ik ben direct, recht voor z’n raap, zorgzaam en vol energie, met de gave om echt goed te luisteren. Mijn grootste kracht ligt in het creëren van verbondenheid, zowel met degenen die zorg nodig hebben als met hun naasten en/of familie. Daarnaast koester ik de droom om ooit mijn eigen hospice te openen op het platteland.


Ik ben opgegroeid in Noord-Holland in Huizen en ben uiteindelijk voor de liefde verhuisd naar Brabant, waar ik nu gesetteld ben. Lang ben ik op zoek geweest naar mijn ware zelf. Dit is niet altijd makkelijk geweest. Ook in de medische zorgwereld, waarbij de missie niet aansloot bij hoe ik zorgen voor anderen zie. Het traditionele perspectief wil ik niet vervangen, maar ik wil de holistische zorg en medische zorg wel verenigen.

Als klein meisje droomde ik er altijd van om verpleegkundige te worden. Op 16-jarige leeftijd begon ik mijn opleiding, maar hoewel het niet precies mijn meisjesdroom volgde, gaf ik niet op. Op mijn 20ste behaalde ik mijn verpleegkundige diploma en specialiseerde me in oncologie tijdens mijn werk in een academisch ziekenhuis. Toch bleef ik zoeken naar mijn ambitie en doel in het leven. Het voelde alsof ik het juiste puzzelstukje nog niet gevonden had.

Een zoektocht naar een ander professioneel pad

Ik ben dieper in mezelf gedoken om te ontdekken wie ik werkelijk ben en wat ik wil bereiken. Tijdens dat proces besefte ik dat ik beter voor mezelf moest zorgen, als voorbeeld voor anderen. In mijn eigen woorden gezegd: 

“Je kunt ook niet voor de klas staan als je niet kan schrijven.”

Toen mijn vader ziek werd, ben ik als uitzendkracht in de zorg gaan werken, omdat ik dan weer ruimte had om mijn vader bij te staan in zijn proces. Daarnaast loste ik als uitzendkracht de personeelstekorten op. Dit zette me aan het denken en zo kreeg mijn droombedrijf UniCare Nursing steeds meer vorm .

De bedrijfsnaam is ontstaan vanuit een voorliefde voor de eenhoorn (Unicorn) en voor de zorg (Care). Mijn voorliefde voor de eenhoorn stamt af van de mythologie. In een ver verleden kwam de eenhoorn in 4 religieuze boeken voor, maar door de vele vertalingen heeft de eenhoorn plaats gemaakt voor een ram, rund etc.

De eenhoorn symboliseert magie, en staat voor het geloof dat er meer mogelijk is dan wat wij als mensen kunnen bedenken. Uit verschillende citaten blijkt dat de eenhoorn staat voor hoge spirituele idealiteit gericht op de waarden van een hogere en goddelijke natuurorde. Het staat voor een eenpuntige gerechtigheid, waarbij harmonie, gerechtigheid, groepseenheid en barmhartigheid voorop staan. 

De eenhoorn staat ook symbool voor individualiteit en moed om anders te durven zijn dan anderen. En vanuit daar te leven in rijkdom en overvloed. Leven vanuit strijdloosheid en vrede. En dit zijn waarden die ik ook in mijn bedrijf omarm.

Met jarenlange ervaring in palliatieve en terminale zorg, blijf ik me ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Zo heb ik recentelijk ook een opleiding tot levenseinde doula gevolgd: dat is iemand die ondersteunt in de laatste levensfase op niet-medisch gebied. Deze kennis neem ik weer mee binnen mijn bedrijf of nog betere zorg te kunnen bieden. Bij UniCare Nursing, wordt er echt gekeken naar jou als individu. Jouw wensen en behoeften worden meegenomen binnen de werkzaamheden.

 Mijn overtuiging & waarom ik doe wat ik doe ...

Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal met een unieke taak en doel op deze wereld zijn gekomen. Ik laat mijn innerlijke kompas mij leiden in al mijn inspanningen, en op die manier voel ik dat dit werkelijk mijn roeping op aarde is.

Ik ben bereid om mijn eigen behoeften opzij te zetten om anderen te helpen, omdat ik geloof in het belang van medeleven in een wereld die soms lijkt te vergeten naar elkaar om te kijken.

Alle ontmoetingen en bijzondere gesprekken tijdens mijn werk, dragen voortdurend bij aan mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Er zijn veel personen die een afdruk hebben achtergelaten.

Daarnaast heb ik ook de ambitie om mijn eigen hospice te realiseren in de toekomst. Echter, wat voor mij nog belangrijker is dan het najagen van mijn dromen, is het besef dat het leven in het hier-en-nu van belang is.

“Elk moment in mijn werk is als een ontbrekend puzzelstukje dat bijdraagt aan het grotere geheel van mijn leven, en ik ben vastberaden om dit puzzelstukje met zorg en liefde te plaatsen.”

 

 Persoonlijke weetjes over mij

Een echte avonturier
Er was een dag waarop ik tegen mijn vriend zei: “Ik wil naar Parijs.” En toen zei mijn vriend: “Wanneer?” 
En voordat we het wisten waren we diezelfde dag onderweg, klaar voor een onverwachte reis!

Levend in het hier-en-nu

 

Ik stel mijzelf voortdurend de vraag: “Wat zou ik vandaag doen als het mijn laatste dag op aarde was?” 
Op die momenten rijd ik bijvoorbeeld die dag nog naar het strand om te genieten van de zon op mijn gezicht en het zand tussen mijn tenen!

Met het hoofd in de wolken
Mijn hoofd is vaak ergens hoog in de wolken, of zelfs verder, tussen de sterren en de maan. 
Ik gebruik die tijd om te filosoferen over het leven of een geloof te creëren.

Wandelen als reis naar binnen

 Om weer verbinding te maken met mezelf trek ik mijn wandelschoenen aan en ga ik de natuur in.